5.02.2017 г.

Профилактика срещу нозематоза

    Профилактиката срещу нозематозата спада към най-важните мероприятия на пчеларя. Тъй като спорите се намират почти във всички семейства, пренасянето рядко може да се предотврати. Въпреки това трябва да се имат предвид всички фактори, които стимулират разпространяването, защото броят на пренесените спори може да бъде решаващ за развитието на болестта.
   Основните мерки за профилактика обаче се състои в предотвратяване и размножаване на спорите. Правилният избор на мястото за презимуване е решаващ за момента и честотата на очистителните облитания. Друга мярка е осигуряването на прашец през пролетта, което стимулира отглеждане на нови пчели.
Натрупаните изпражнения са най-същественият източник на инфекция. Трябва периодично да се подменят старите пити. За профилактика, често пъти се препоръчва използване на някакво лекарство. Това се прави през есента или по-често при последното зимно подбудително подхранване добавено към кърмовата маса. Преди да се използват каквито и да е препарати трябва да сте напълно убедени, че е необходимо да се направи това действие!

Няма коментари: