5.11.2017 г.

През Зимният Период на Пчелина

През месец ноември се навлиза в зимният период и той ще продължи до началото на март, когато ще настъпи оживление на пчелина. През ноември прегледите са редки, бих казала само при необходимост. Взели сме всички мерки за да запазим пчелните семейства да презимуват. Но сега вече е по-добре да се оставят в покой, защото започват да оформят зимно кълбо. Огледите са предимно външни. Работата на пчеларя така и не свършва, сега е момента в който трябва да поправят, ремонтират оборотните кошери. Сега е момента за пълно пренареждане на склада. Ако има восъчни пити, които са негодни за работа по-добре е да бъдат претопени. Също така ако имате възможност, може да пребоядисате кошерите, тези които ще ползвате за новите семейства за новите отводки.
За месец декември ще ви помоля отново да погледнете ето тук. За да се подсетите и мисля, че ще ви е полезно. От дядо си знам и така правим и ние. Макар да беше стар пчелар и с дългогодишен опит, той си пазеше статии, списания и вечер седнал на стол до печката четеше и се подготвяше за новият сезон. Никога не бързаше да казва, аз това го знам или аз така го правя, не, той винаги изслушваше своят събеседник и вземаше най-доброто за себе си. Изключително мъдър човек беше и просто съжалявам, че не е сред нас. Но както и да е, мисля че  всеки  може да намери нещо интересно тук, което да му върши работа.
По принцип месец януари е най-студеният от годината. През този месец трябва да се подаде кърмова маса на семейства на които хранителните запаси са на привършване. Като това се прави двукратно или трикратно по 500 гр. в зависимост от силата им.
Рецепта за кърмова маса : 1,9 кг пчелен мед (разтопен на водна баня)
                                             100 мл. вода
                                             400 гр. сухо мляко
                                             8 кг. пудра захар
Всичко това се смесва да стане на тесто и се разпределя в торбички. Сплескват се и се правят прорези, за да се подадат на семействата.
Миналата зима беше тежка и продължителна. Падна дебел сняг, пътищата бяха затворени и беше трудно да се стигне до пчелините. Гледката беше трагична, чак на третият ден отидохме да разравяме кошерите. Картинката изглеждаше така.


Въпреки големите загуби, които имахме успяхме да възстановим пчелина. 
P.S. Ако тази статия ви е харесала, моля споделете!

Няма коментари: